Den assyrisk-ortodoxa församlingen i Märsta förekommer i ett avslöjande i SVT:s Uppdrag Granskning om konstiga turer i samband med att församlingen fick en attraktiv byggtomt av kommunen för en krona.

I avsnittet “Makt till varje pris” djupdyker Uppdrag Granskning i socialdemokraten Anders Johanssons agerande som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna i samband med valet 2010. Programmet avslöjar en hemlig pakt mellan Anders Johansson, en chef för byggföretaget Peab och Ismet Karademir, självutnmämnd ledare för den assyriska gruppen i kommunen och själv politiskt aktiv i socialdemokraterna.

Ismet Karademir.

Samarbetet mellan Anders Johansson, Ismet Karademir och Peab-chefen byggde på tjänster och gentjänster enligt avslöjandet. Ismet Karademir säkrade röster åt socialdemokraterna i valet 2010 och i gengäld fick den assyrisk-ortodoxa församlingen köpa en attraktiv tomt för en krona av kommunen. För att möjliggöra gåvan till församlingen politiskt lovade församlingen att kyrkohallen skulle få användas av samtliga föreningar i kommunen. Granskningen visar dock att i princip inga andra församlingar eller föreningar i Märsta har fått nyttja samlingshallen sedan den byggdes. Peab fick samtidigt nästan samtliga byggkontrakt i kommunen i utbyte mot att man betalade för valstugor och affischer samt sponsrade det lokala fotbollslaget och var med och byggde den nya assyrisk-ortodoxa kyrkan samt en pizzeria ägd av Ismet Karademir som fick stå i centrum trots att den saknade bygglov.